2016. júl 01.

ÚJABB 10 "must go" hely Egerben, és környékén amiről sokan nem tudnak...

írta: Hello Tourist
ÚJABB 10 "must go" hely Egerben, és környékén amiről sokan nem tudnak...

Legutóbbi tízes listánk sikerén felbuzdulva csokorba szedtem újabb tíz olyan helyet Egerben, és környékén, amiről egészen biztos, hogy még nem hallott, vagy kevesebbet lehet olvasni róluk. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem sorrendről van szó, csak egy teljesen szubjektív lista régi és új helyekről. (folytatjuk)


1. Csendülő

Amióta Csernus doki leköltözött Eger környékére, nem telik el olyan év, hogy ne állna elő valamilyen új zseniális ötlettel.Az A.É.S. Borterasz és Venyige Spa után ezúttal Noszvajon találta meg a nyugalom szigetét, ahol nomen est omen, "Csendülő" néven nyitotta meg relaxálva kávézgatós udvarát. Terápiaközpont és rendezvényhelyszín, igazi noszvaji stílusban, ami azért is nagy szó, mert aki figyeli Noszvaj fejlődését, tapasztalhatja, hogy ez a bűbájos kis falu szépen csendesen, akkurátusan levállt Eger turisztikai köldökéről, és ma már nagyon bátran fejlődik, mint önnálló turisztikai brand. Gratulálunk!

blog.jpg

2. G&D cukrászda

Hol is kezdjem? A G&D cukrászda tavaly megnyerte az ország tortája díjat. És most itt Egerben is élvezhetjük az egészen magas színvonalú francia stílusú tarjáni cukrászat remekeit. Ráadásul igazán stílusos környezetben, a régi Park Hotel lobbijában, élvezve a gyönyörű barokk enterriőrt. A helyhez, bevallom nagyon mély gyermekkori emlékek fűznek, mert kisgyermekként rendszeresen oda jártunk vasárnapi családi ebédekre (Park Terasz, Fehér Terem, élő zene, dollárbolt, óóóó). Most újra élet költözött a patináns falak közé. De micsoda édes élet!

11271645_de067d10f300c54edba2248203fa65d1_wm.jpg

3. Édeskert Vendéglő

Ez a kellemes teraszos kisvendéglő a Szépasszonyvölgy bejáratánál nem csak a kellemes környezetével, és gazdag magyaros ételkínálatával csábít, de van egy igazán egyedi különlegessége, egy borzasztóan szórakoztató alkalmazott: az Ara papagáj. Először fel sem tűnt, csak amikor valaki elkezdett hangosan incselkedni velem, hogy "kukucs", meg hogy "hello, hogy vagy...". Nagy derültséget okozott, amikor kiderült, hogy egy hatalmas beszélő papagáj szórakozik. Igazi "must go" hely.

11870722_1484522221860764_2152524750789453761_n.jpg

4. Napraforgó Étterem

A demjéni fürdővel szemben szerényen megbújó kisvendéglő idén kénytelen volt megnagyobbítani vendégterét. Minden bizonnyal azért, ami engem is törzsvendéggé tett, a nagyon finom, és gigantikus adagban érkező ételek vendégmarasztaló volta miatt. Különösen ajánlom a helyet, mivel itt fogyasztható az ország szerintem legfinomabb és különlegesebb sztrapacskája. Egy kis pohár sörrel kísérve... hmmmm.

5. Bükk Makk Pizzéria és Étterem

A Bükk Makk Pizzéria és Étterem a Bükk kapujában, Felsőtárkány közepe táján a főút mentén alig észrevehetően meglapuló új kisvendéglőt leginkább nem a pizzájuk, hanem az évek alatt tökélyre fejlesztett füstölt pisztrángjuk és házias ételeik miatt ajánlom a tisztelt publikum figyelmébe. És ha már ott vannak, rendeljenek a finom étkek mellé egy igazi Kvaszt is!

6. Vámos Attila Borász- Szomolya

Ha már hallott Kaló Imréről, a különc borász zseniről, akkor most mondok egy nevet, amit minden vinelover-nek ismernie kell! Sokak szerint a Kalló Imre köpönyegéből előpattant Vámos Attila, szomolyai borász nevét Magyarország, sőt Európa fine dinning, illetve michellin csillagos éttermei már évekkel ezelőtt felfedezték maguknak. Ez nem véletlen, minthogy az sem, hogy az egészen magas színvonalú boraival aligha lehet találkozni a boltok polcain, de még éttermek kínálatában is csak elvétve. Ha lenne gasztronómiai bakancslista, rajta a helye.

7. Palacsintavár

A kínálatot nem kell ragozni, palacsintában, ízben és kínálatban a legjobbak. A Dobó és Fazola utca sarkán fekvő palacsintázó nem csak ízletes palacsintái miatt érdekes. Itt biztosan nem unatkozunk étkezés előtt, alatt, és után sem, mert annyi látnivaló, kiállítási tárgy emlék van a falakon, mint sehol másutt. Rock'n'roll hely a javából!

img_4606.jpg

8. Servita Udvarház Étterem

Nemrégen nyílt újra a Servita Udvarház Étterem a Minaret tövében, a Kopcsik Marcipánia udvarában. Az új tulajdonosok vérbeli vendéglátósok, sok éves tapasztalattal, így minőségi vendéglátásra nem kell, hogy panasz legyen. Csodálatos környezet, és még egy nagyon fontos dolog; akárhányszor külföldi vendégeim voltak, mindenki udvariasan méltatta Eger nevezetességeit, de valljuk be érezhető volt, hogy "szép épületek, templomok, vár", de ilyet máshol is láttak már. Ám amikor a Kopcsik Marcipániához érkeztek, attól mindenki elájult. Vendég tehát mindíg lesz, csak marasztani kell őket az étterembe. 

9. Butykos kisvendéglő

"Ahol a tulajdonos maga főz", hangzik a hely szlogenje. Ez azért valljuk be nagyon sokat jelent. A szépasszonyvölgyi kertvendéglő sor utolsó előtti étterme ilyen hely. Nemrég véletlenül szemtanúja voltam, amint egy gasztrofotózás során a tulajdonos-séf maga igazgatta az étkeket a fotoapparát alá. Azok a mozdulatok és gondosság sokat elárult arról, hogy itt valóban szívből főznek.

eger-butykos-kisvendeglo-es-etterem-szepasszonyvolgy5.jpg

10. Fald fel amerikát!

Végezetül egy kis rosszalkodás. Hogy mit keres egy hamburgerező egy "must go" listán? Hát csak annyit, hogy nem kell mindíg a fine dinning, az ember gyakran vágyik egy kis lazaságra, és időnként a legkülönbek is szeretnek bűntudat nélkül jót enni. Akkor hát falld fel amerikát! Eszembe jut egy régi klasszikus vígjáték, a Lököttek, ahol egy elmegyógyintézet lakói zseniális reklámokat faragnak. "Kövér vagy? Ne törődj vele! Mi is azok vagyunk!...". Ez a hely nem anorexiás paraevőknek való. Pocakos szerető apuka, tisztességben "megerősödött" anyuka és a gyerekek. Tiszta Amerika, tisztességes adagok, a Road 66 mentén, akarom mondani a Bajcsi Tömbbelsőben, immár Egerben is.

 

(Folytatás következik ) Jó étvágyat! 

;)

 

 

Szólj hozzá

eger csernus Eger butykos fald fel amerikát csendülő Palacsintavár Servita Vámos Attila Bükk Makk Napraforgó Étterem G&D cukrászda Édeskert vendéglő