2016. feb 29.

Egri Csillag Kilövés

írta: Hello Tourist
Egri Csillag Kilövés

6 éves lett az Egri Csillag, Eger legfiatalabb bora

csillag_kiloves.jpg

Az elmúlt hat év bebizonyította, hogy az Egri Csillag nem csak egy jó történet, de egyben egy új minőségi márka is született. Az Egri Csillag pillanatok alatt lett populáris, szerethető, és igazán sokrétű képviselője az egri borvidéknek.

De hogy született meg az ötlet?

Öt évvel ezelőtt, február 10-én a fiatalon elhunyt köztiszteletben álló egri borász, Gál Tibor emlékére megtartott borászok éjszakáján, (amely egyben az egri bikavér 100. évfordulója is volt), közel 50 borász jelenlétében izgalmas vita alakult ki a borvidék jövőjével kapcsolatosan. A központi kérdés az volt, miben látják a helyi borászok az egri bor útját, jövőjét. Meglehetősen hamar kialakult egy közös vízió azzal kapcsolatosan, hogy egy ennyire változatos adottságú, és klímájú borvidéknek kell, hogy legyen fehér cuvet bora is. Bár voltak már azelőtt is próbálkozások fehér cuvet készítésre, de ezen az éjszakán meglepően erős egység alakult ki egy közös márka megalkotására, így született meg az Egri Csillag. Innen már gyorsan peregtek az események. Csutorás Feri barátunk kitalálta hozzá a legendát, megszereztük az eredetvédettséget, a borászok pedig nekiláttak a csillagok készítésének. Fontos cél volt az is, hogy a megszámlálhatatlan kisszériás bortípus helyett a kínálat leredukálódjon néhány kifejezetten erre a borvidékre jellemző borra.

Az Egri Csillag készítésének a feltétele, hogy minimum 4 fajta szőlőből, és legalább 50%-ban kárpát-medencei fajtából készüljön. Hogy mennyire lett sikeres ez az irány, azt az is jelzi, hogy nálunk, a Gál Tibor pincészetben például az első év 10 000 palackjával szemben, tavaly már 50 000 palack Egri Csillag készült.

Az Egri Csillag azért is lett hamar népszerű, mert könnyen vált a mindennapok borává, ugyanakkor nagyon jól mutat ünnepi asztalokon is. Sokrétű, könnyed, szerethető, szelíd nedű, amely éppen ezért jól illeszkedik a tavaszi ünnepi időszakhoz is. A Fúzióban idén március 14.-én tartjuk a „csillag bontást”, amely az ünnepi aktus mellett egy elegáns sétáló borkóstolót is jelent. Ez lesz egyben az „első egri masterclass” rendezvény is, ahol Mészáros Gabriella neves borszakértő segítségével tekintjük át az eddig történteket, és közös gondolkodással fürkésszük tovább a jövőt. A rendezvényt Habis László, Eger MJ Város polgármestere nyitja meg, majd 18.00-kor ünnepélyesen kilőjük a csillagot az égbe. Nem titkolt célunk, hogy a jövőben ez az esemény olyan hagyománnyá váljon, mint a francia "boujelaus"- újbor ünnepsége, amikor a tervek szerint minden Egri Csillagot készítő pincészetből egyszerre lőnének fel egy fénycsóvát az égbe, ezzel is jelezve az új csillag megszületését.

 

Szólj hozzá